ENNEN MATKAA


AIKATAULUT
Matkojen lento- ja laiva-aikataulut ovat julkaistu sitoumuksetta. Tarkista aina oikea lähtöaika matkalipusta. Suosittelemme saapumaan lentokentän lähtöselvitykseen hyvissä ajoin, Euroopan lennoilla viimeistään 2 h ennen ja kaukolennoilla 3 h ennen lennon ilmoitettua lähtöaikaa mahdollisten lähtöselvitys- ja turvatarkastusruuhkien vuoksi. Laivamatkoilla satamassa on hyvä olla vähintään 1 h ennen lähtöä.


ERIKOISRUOKAVALIOT
Ilmoitathan mahdollisesta erikoisruokavaliosta jo matkavarauksen yhteydessä.


LASKUT JA VAHVISTUS
Matkavaraus on voimassa, kun ennakko- ja loppumaksut ovat maksettu eräpäivään mennessä. Muista käyttää viitettä. Tarkistathan, että laskussa/vahvistuksessa ovat oikeat tiedot: lähtöpäivä, kohde ja nimet oikein (samat kuin passissa/henkilökortissa). Matkadokumentteihin tulee merkitä se nimi, joka on ensimmäisenä passissa/henkilökortissa, ja siinä muodossa, sekä sukunimi kokonaisuudessaan.


MATKADOKUMENTIT
Matkadokumentit (matkaohjelma, lentomatkoilla lentoliput) lähetetään noin kaksi viikkoa ennen lähtöä sähköpostitse. Laivamatkoilla laivaannousukortit jaetaan satamassa lähtöpäivänä.


MATKAEHDOT
Matka-Agenttien valmismatkat ovat matkapaketteja ja kuuluvat Kuluttajaviraston vakuuden piiriin. Matkapaketteihin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Matka-Agenttien lisä- ja erityisehtoja. Joillain matkoilla (mm. opastetut risteilyt ja esteettömät matkat) voi olla näistä ehdoista poikkeavia maksu- ja peruutusehtoja.


MATKUSTUSASIAKIRJAT
Matkalla tulee olla mukana tarvittavat matkustusasiakirjat, joiden oikeellisuudesta matkustaja huolehtii itse. Matka-Agentit ei vastaa vahingosta, joka matkustajalle aiheutuu, mikäli matkustajan matka estyy puutteellisten tai huonokuntoisten matkustusasiakirjojen vuoksi.

Matkustusasiakirjoja ovat passi ja henkilökortti, joita voi hakea Suomessa poliisilta ja ulkomailla Suomen ulkomaanedustustosta. Ajokortti ei ole matkustusasiakirja tai virallinen henkilötodistus. Suomen kansalaisena voit käyttää passin sijasta matkustusasiakirjana henkilökorttia EU-maihin ja joihinkin muihin Euroopan maihin matkustaessasi. Lisätietoja henkilökortin käytöstä saat poliisi.fi-palvelusta.

Passin on oltava voimassa Venäjän matkoilla sekä Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla pääsääntöisesti 6 kk matkan jälkeen. Euroopan matkoilla suositus on 3 kk matkan jälkeen. Tarkista maakohtaiset määräykset toimistoistamme. Tarkistathan myös, että passi/henkilökortti on ehjä ja voimassa! Muiden maiden kansalaisten on tarkistettava oman maansa määräykset.

Iso-Britanniaan suuntautuvilla matkoilla passin on oltava voimassa 3 kk matkan päättymisen jälkeen.


Viisumi
Viisuminhankinta ja määräykset koskevat Suomen kansalaisia, muiden maiden kansalaisten on selvitettävä viisumin hinta ja tarvittavat määräykset erikseen. Omatoimimatkoilla on AINA tarkistettava mahdolliset passi- ja viisumimääräykset kunkin kohteen kohdalla erikseen.

Egyptiin ja Arabiemiirikuntiin matkustettaessa Suomen kansalaisella tulee olla viisumi, joka hankitaan kyseisen maan rajalta. Venäjän viisumi tulee anoa hyvissä ajoin ennen matkaa. Muihin matkakohteisiimme Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia tällä hetkellä. Mikäli matkustaja ei ole Suomen kansalainen, tulee hänen itse tarkistaa kunkin maan edustustosta tarvitsemansa matkustusasiakirjat.


Matkustaminen Yhdysvaltoihin (ESTA)
Yhdysvallat vaatii sähköisen matkustusluvan, joka matkustajan tulee hakea jokaiselle matkustajalle erikseen. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) on automaattinen järjestelmä, joka määrittää Yhdysvaltoihin matkustavien vierailijoiden kelvollisuuden. Se on pakollinen kaikille matkailijoille, jotka kuuluvat Visa Waiver -ohjelmaan (VWP). ESTA-hakemus tulee tehdä viimeistään 72 h ennen matkaa. Voit tehdä ESTA-hakemuksen Yhdysvaltain viralliselta verkkosivulta https://www.cbp.gov/travel/international-visitors/esta


MATKAVAKUUTUS
Matkavakuutus ei sisälly hintaan. Matkustajan on tarkistettava vakuutusturvansa: suosittelemme matkavakuutusta peruutusturvaehdoin. Matkavakuutus on syytä tehdä heti matkavarauksen jälkeen, peruutuskulujen ja mahdollisen matkalla sairastumisen varalta. Ota yhteys vakuutusyhtiöösi.


MINIMIMATKUSTAJAMÄÄRÄ
Opastetuilla matkoilla edellytetään minimimatkustajamäärää matkan toteutumiseksi.


RAJOITTEET
Opastetut matkat eivät sovellu liikuntarajoitteisille. Matkoilla ei ole esteettömiä kuljetuksia eikä esteetöntä hotellia, mahdollisilla retkillä kävellään. Matka-Agenttien ohjelmistossa olevat esteettömät matkat soveltuvat liikuntarajoitteisille.


TERVEYS JA TURVALLISUUS
Tarkistathan maakohtaiset rokotus- ja terveysmääräykset hyvissä ajoin ennen matkaa. Suomen terveysviranomaisten suositus on, että kaikilla tulisi olla suoja vähintään jäykkäkouristusta, kurkkumätää, tuhkarokkoa, vihurirokkoa, sikotautia ja poliota vastaan. Myös A- ja B-hepatiittirokotuksen hankkimista suositellaan yleisesti lähialueillekin. Lisätietoa rokote.fi. / thl.fi.


Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Tilapäinen oleskelu tarkoittaa yleensä alle kuuden kuukauden oleskelua, jonka tarkoitus voi olla esimerkiksi lomamatka tai vaihto-opiskelu. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai Australiassa sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Yleensä joudut itse maksamaan hoitosi kustannukset, joten yksityisen vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa. Lisätietoja ja kortin tilaus kela.fi


Covid19
Vallitsevan Covid19-pandemian takia voi monissa maissa tulla voimaan nopealla aikataululla erilaisia rajoituksia tai muutoksia jo voimassa oleviin rajoituksiin, jotka voivat vaikuttaa matkantekoon. Matkustajia koskevat rajoitukset ja säännöt voivat olla esimerkiksi kohdemaan vaatima todistus koronatestistä saavuttaessa maahan tai poistuttaessa maasta, vaatimus maskin käytöstä, karanteeni maahan saavuttaessa tai jokin muu maakohtainen tai paikallinen sääntö, joka aiheuttaa rajoituksia tai esteitä matkustukselle. Näitä voivat olla mm. kokoontumisrajoitukset, rajoitukset ulkona liikkumiselle jne. Myös turistikohteet, ravintolat, yökerhot, kaupat, apteekit jne. voivat olla suljettu, tai niiden aukioloaikoja ja/tai vierailijoiden määrää on rajoitettu. Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen (matkustusilmoitus.fi) ja seuraamaan kohdemaan tilannetta aktiivisesti. Ajankohtaiset matkustus- ja turvallisuustiedotteet Ulkoministeriön sivuilta um.fi.