Matkaohjelma
Lentoaikataulu Finnair
<p>Helsinki -Pariisi AY 1571 klo 07.35–09.40 </p><p>Pariisi - Helsinki AY 1578 klo 19.00–22.55</p>
Perjantai / Lento Helsinki - Pariisi, Reims ja samppanjatalo (lounas)
<p>Lento Helsingistä Pariisin. Lentokentältä matka jatkuu Champagnen historialliseen maakuntaan, joka on viininystävien pyhiinvaelluskohde. Champagnen luonto on myös kauniin postikorttimaista ja loputtomia viinitarhoja rytmittävät metsätilkut leimaavat maisemaa Montagne de Reimsin ylängöllä. Noin 2 tunnin ajomatkan jälkeen saavutaan Reimsiin. Reimsissa kuplii ja virtaa samppanja! Reimsin 188 000 asukasta ovat ylpeitä kaupungistaan ja sen tuottamasta maailman kuuluisimmasta juomasta. Yli 1000 vuoden ajan, vuodesta 816 vuoteen 1825 Reimsin katedraalissa siunattiin Ranskan kuninkaat ja juhlajuomana juotiin alueen viiniä. Kuplivaksi viini saatiin kuitenkin vasta 1600 luvulla. Keskiajalla ja renessanssin aikana kaupunki kukoisti ja sinne rakennettiin useita upeita monumentteja, kuten Taun palatsi, Collège des Jésuites sekä Saint-Denis’n ja Saint-Remin luostarit. Reimsin alueella voi vierailla noin 12 samppanjatalossa, joista kuuluisimmat ovat Taittinger, Mumm, Pommery, Krug, Bollinger, Lanson, Piper-Heidsieck, Ruinart ja Veuve Clicquot. Nautitaan yhteinen lounas, vieraillaan nimekkäässä samppanjatalossa ja samppanjamaistiaisten jälkeen majoittuminen hotelliin.</p>
Lauantai / Reims, Etanatila, Troyes
<p>Aamiainen hotellissa. Vierailu sympaattisella etanatilalle, jossa tutustutaan kalliolla lyllertäviin 500 etanaan, ja heidän jälkeläisiinsä. Opimme kaiken etanalajeista, niiden lisääntymisestä, luonteesta, anatomiasta ja ravintoarvoista. Kierroksen päätteeksi nautitaan lasilliset samppanjaa – tietysti - ja maistellaan pieni satsi etanoita creme fraiche -kastikkeessa. Madame paljastaa muutaman hyvän etanareseptin kiinnostuneille. Tilan kaupasta voi ostaa kotiin viemiseksi etanaherkkuja. Vierailun kesto maistiaisineen noin puolitoista tuntia. Sitten suunnataan kohti Troyes’n kuvankaunista kaupunkia. Tässä liki 60 000 asukkaan, samppanjankorkin muotoisessa kaupungissa pääsemme ihastelemaan sen ristikkotaloja, upeita kirkkoja ja lasimaalauksia. 1200-luvulla kaupunki tuli tunnetuksi suurten mestareiden lasitaiteesta, ja Troyes´iä kutsuttiin pyhäksi lasitaiteen kaupungiksi. Troyesissa on aikaa omakustanteiselle lounaalle. Kaupunkiin tutustumisen jälkeen paluu Reimsiin.</p>
Sunnuntai / Samppanjamajakka, maalaisauberge, samppanjatila (lounas)
<p>Aamiainen hotellissa. Tänään tutustutaan erikoiseen nähtävyyteen; majakkaan keskellä viinipeltoja, vaikka merestä ei ole tietoakaan! Majakka rakennettiin vuonna 1909 alun perin mainostarkoitukseen ja sen perusti Joseph Goulet. Majakka sytytettiin aina öisin. Majakan julkisivussa näkyy ensimmäisen maailmansodan jäljet ja se melkein tuhoutui, kunnes se restauroitiin kokonaan ja nykyään majakka toimii viinimuseona. Majakka kutsuu tutustumaan Champagnen viinitarhojen kiehtovaan maailmaan yli 25 metrin korkeuteen. Opastettu kierros alkaa videoesittelyllä ja jatkuu kävelykierroksella, jossa näytillä esineitä, vaatteita, malleja ja videoita samppanjan historiasta. Mielenkiintoinen lisä vierailuun on mahdollisuus kiivetä ylös majakkaan, josta upeat näkymät Montagne de Reims’n viinialueelle. </p><p>Nautitaan maalaisaubergessa ranskalainen lounas (alkudrinkki, 2 lasia viiniä). Ennen Reimsiin paluuta pistäydytään samppanjaa tuottavalla perheyrityksellä. 15 km Epernaysta sijaitsee Grand Cru de la Champagne-alueen kylä, joka on palkittu kultamitalilla upeista kukkaistutuksistaan. Kyseisessä kylässä sijaitsee sympaattinen samppanjaperheyritys, jonka kulisseihin kurkistetaan. Kuuden hehtaarin viinirinteet sijaitsevat aivan tilan vieressä ja sään salliessa voi jaloitella viiniköynnösten välissä. Nautitaan myös maistiaisia tilan tuottamasta 3 Blanc des Blancs Grand Cru -samppanjasta. Paluu hotelliin.</p>
Maanantai / Reims -Épernay, lento Pariisi - Helsinki (lounas)
<p>Aamiainen hotellissa. Viimeinen aamupäivä vietetään Epernayssä, joka on samppanjan tähtikaupunki lukuisine kellareineen ja viinitiloineen – alueesta yli 30 % on jaloa juomaa tuottavia viiniviljelyksiä. Vierailu samppanjatalossa Epernayssä ja samppanjamaistiaisten jälkeen lounas tyylikkäässä ranskalaisessa ravintolassa, joka sijaitsee entisen pankin tiloissa. Saapuminen Pariisin lentokentälle, josta lento Helsinkiin.</p>