Matka-Agentit » Hyvä tietää » Käsimatkatavarat lennoilla

Käsimatkatavarat lennoilla

Nesteiden kuljetus käsimatkatavaroissa

Nesteiden kuljetusta lentokoneen matkustamossa koskevat uudet EU-määräykset astuivat voimaan 6.11.2006. Kaikki lentokoneen matkustamoon käsimatkatavaroissa tuotavat nesteet on siitä päivästä alkaen esitettävä erikseen turvatarkastuksessa. Määräyksiä sovelletaan kaikkiin EU-maista sekä Norjasta, Islannista ja Sveitsistä lähteviin lentoihin – myös kotimaanlentoihin. Alla käsite EU-maat kattaa kaikki nämä maat.

EU-maat ovat tällä hetkellä Belgia, Englanti, Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Asetuksen tarkoittamia nesteitä ovat mm. juoksevat ja jähmeät seokset, geelit, tahnat ja voiteet, kuten esimerkiksi hammastahnat, hiusgeelit, juomat, keitot, siirapit, geelimäinen huulipuna, hajuvedet, partavaahdot, aerosolit ja muut vastaavat aineet.

Asetuksen tarkoittamia nesteitä eivät ole mm. kiinteä huulipuna, huulirasva, lääketabletit ja jauheet.
Rajoitus ei myöskään koske
– matkan aikana käytettävää vauvan ruokaa tai juomaa
– nestemäisiä lääkkeitä, joita tarvitaan matkan aikana
– muuta nestettä, jota tarvitaan lääkärin määräyksestä matkan aikana
– erityisruokavaliota tarvitsevien henkilöiden juomaa.

Lääkkeiden ja vauvan ruoan tai juoman aitous on pyydettäessä todistettava turvatarkastuksessa. Nestepakkaukset sisältävä pussi, vauvan ruoka tai juoma, lääkkeet ja mahdolliset muut nesteet, jotka halutaan kuljettaa matkustamossa, on esitettävä turvatarkastuksessa.

Nesteitä voi viedä matkustamoon käsimatkatavarana, edellyttäen että
– nesteet on pakattu enintään 100 ml kokoisiin pakkauksiin
– 100 ml pakkaukset mahtuvat asiakkaan hankkimaan, enintään 1 l kokoiseen uudelleen suljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin (esim. minigrip-tyyppinen)
– jokaisella matkustajalla on vain yksi muovipussillinen nestepakkauksia (myös sylilapsilla)
– muovipussi esitetään erikseen turvatarkastuksessa.

Tax-free-ostokset

Kun lentää ilman jatkolentoa EU-maasta toiseen (esim. Helsinki-Frankfurt), tai EU:n ulkopuolelta EU-maahan (esim. Tokio-Helsinki), tai EU-maasta EU:n ulkopuolelle (esim. Helsinki-Tokio), nestemäisiä tax-free-ostoksia voi tehdä normaalisti lentoaseman turvavalvotulla alueella lähtömaassa tai lentokoneessa.

Jos matkaan sisältyy jatkolento EU-maasta toiseen (Helsinki-Frankfurt-Milano) tai EU-maan sisällä (Helsinki-Frankfurt-Munchen), nestemäisiä tax-free-ostoksia voi myös tuoda koneeseen, edellyttäen että ne on ostettu EU-maan lentoaseman turvavalvotulta alueelta tai EU-maan lentoyhtiön koneesta ja ne on pakattu sinetöityihin muovipusseihin. Jatkolennon turvatarkastuksessa esitetään tarvittaessa avaamaton muovipussi sekä ostoksista saatu kuitti.

Nestemäisiä tax-free-ostoksia ei voi tuoda matkustamoon EU:n ulkopuolelta (esim. Moskova) EU:n sisäiselle lennolle (esim. Helsinki-Frankfurt tai Helsinki-Tampere), jos ne on ostettu EU-maan ulkopuoliselta lentoasemalta (esim. Moskova) tai EU:n ulkopuolisen maan lentokoneesta (esim. SU). EU:n ulkopuolelta EU:hun saapuvan EU-lentoyhtiön (esim. Finnairin) lennolta ostetut nestemäiset tuotteet hyväksytään edelleen kuljetettavaksi EU-lentoasemalta eteenpäin (esim. Tokio-Helsinki-Frankfurt). Ne pitää olla pakattuna sinetöityyn muovipussiin. Jatkolennon turvatarkastuksessa esitetään tarvittaessa avaamaton muovipussi sekä ostoksista saatu kuitti.

Lisätietoja Ilmailuhallinnon Internet-sivuilta www.ilmailuhallinto.fi sekö sähköpostilla: turva-asiat@ilmailuhallinto.fi.

Lähde : Finnair Oyj
Lentoturvallisuus ja lentoliikenteen turvaaminen

Käsimatkatavarat USA:n lennoilla

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston (Transportation Security Administration, Department of Homeland Security) määräyksen mukaan matkustajat saavat viedä käsimatkatavaroissaan ainoastaan rajoitetun määrän neste- ja geelimäisiä aineita sekä aerosoleja lennoille Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloista.

Näihin aineisiin katsotaan kuuluvan mm. kaikki juomat, hiustenpesuaineet, hiusgeelit, hiuslakat, aurinkorasvat ja muut voiteet, hammastahnat, huulirasvat, geelimäiset deodorantit ja vastaavat aineet.
Yllämainittuja tuotteita saa viedä koneeseen seuraavin edellytyksin:

* Tuotteet on pakattu 1 litran läpinäkyvään mini-grip-tyyppiseen suljettavaan muovipussiin. Yksi muovipussi per henkilö sallitaan.
* Tuotteet ovat enintään 90 ml (3 oz., vajaa 1 dl) kokoisissa pakkauksissa.
* Kaikkien tuotteiden on mahduttava hyvin muovipussiin.
* Muovipussi on oltava kunnolla suljettu.
* Muovipussi on esitettävä erikseen muusta käsimatkatavarasta turvatarkastuksessa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla käsimatkatavarat tarkastetaan toisen kerran New Yorkin -lennon lähtöportilla. Täällä matkustajia kehotetaan olla ostamatta suurempia määriä nesteitä, geelejä ja aerosoleja, koska ne poistetaan lähtöportilla ja hävitetään, elleivät ne mahdu yllä mainittuun muovipussiin. New Yorkin John F Kennedyn lentoasemalla matkustajat saavat viedä koneeseen myös suurempia määriä, porttialueelta turvatarkastuksen jälkeen ostettuja nesteitä, geelejä ja vastaavia tuotteita.

Matkustajat saavat lisäksi viedä käsimatkatavaroissaan sellaisen määrän alla mainittuja tuotteita, jotka ovat tarpeen matkan aikana. Nämäkin tuotteet on esitettävä erikseen turvatarkastuksessa.

* Vauvan äidinmaito tai sen korvike sekä vauvan purkkiruoka pienissä astioissa vauvan tai lapsen matkustaessa mukana.
* Lääkkeet.
* Insuliini ja muut välttämättömät diabeteslääkkeet.
* Kiinteät kosmetiikka- ja hygieniatuotteet kuten huulipunapuikot, kiinteät deodorantit ja vastaavat tuotteet.

Lisätietoja: www.tsa.gov

Lähde :Finnair Oyj / Palvelun tuotekehitys

 

Tulosta